PERSBERICHT
 
OPROEP TOT ‘JIHAD’: PAPOEA’S OPNIEUW IN ONZEKERHEID
 
Hoe gaat Nederland hiermee om?


Amsterdam, 16 oktober 2019 – Nederlandse organisaties die zich inzetten voor het welzijn van de Papoeabevolking, luiden gezamenlijk de noodklok. Aanleiding zijn recente beelden waaruit blijkt dat Papoea’s in Indonesië veel leed te wachten staat. Te zien is hoe radicale militiegroeperingen en een groot aantal militairen de provincies Papua en West Papua binnentreden en ‘op jacht gaan’ naar iedereen die zich uitspreekt tegen de Indonesische staat. Opmerkelijk detail: de beelden zijn vorige week gemaakt terwijl president Rutte in Indonesië was. Nu een etnische zuivering van de Papoeabevolking dreigt, roepen de organisaties de Nederlandse regering op om binnen de Verenigde Naties aan te sturen op meer toezicht in de regio.  
 
Diverse speciale eenheden en moslimmilities worden momenteel door Front Membela Islam in Jakarta (gesteund door de Indonesische politie en het leger) opgeroepen te vertrekken naar de Papua provincies. Doel is ‘’ten strijde te trekken’’ (jihad) tegen iedere Papoea die de eenheid van de Indonesische staat tegenspreekt. Michelle Bachelet, binnen de Verenigde Naties de hoge commissaris voor mensenrechten, heeft eerder al toegang tot het gebied gevraagd, maar wordt door Indonesië (nog) niet toegelaten.

Verboden landsvlag
Vien Sawor, woordvoerder van stichting Samenwerkende Organisaties West Papua (SOWP), vertelt: “Wist je dat Nederland de Papoeabevolking in 1961 een landsvlag heeft gegeven ter voorbereiding op hun onafhankelijkheid? En dat die vlag in Papua nog vaak getoond wordt, maar kan leiden tot 15 jaar gevangenisstraf? We kunnen niet terug in de tijd. Wél moet Nederland er alles aan doen om het in haar voormalige kolonie rustig te krijgen.”, aldus Vien Sawor.
Militairen krijgen orders voor huiszoekingen, Wamena Papua 14 oktober 2019
Cyber war en contactpersonen
Niet alleen op straat is het onrustig. Facebook heeft onlangs een groot pro Indonesisch bot-netwerk in kaart gebracht en verwijderd. Het bot-netwerk stond bol met propaganda en verspreidde nepnieuws1. Met oog op het belang van juiste informatievoorziening, deelde SOWP vandaag de contactgegevens van lokale journalisten met de Nederlandse pers, zoals Virginia Langeberg (SBS News Australia) en Victor Mambor (Jubi Media). Het doel hiervan is dat het leed van de Papoeabevolking beter zichtbaar wordt en dat er wordt toegewerkt naar een duurzame oplossing.  
 
Nieuw dieptepunt
De Nederlandse regering bevestigt bij herhaling dat Papua en West Papua tot Indonesië behoren en dat zij de soevereiniteit van Indonesië respecteert. Nu de onrust in dit gebied (Nederlands Nieuw-Guinea) blijft aanhouden en tot een nieuw dieptepunt leidt, is het de vraag hoelang Nederland aan dit standpunt kan blijven vasthouden.
 
Over SOWP
De overkoepelende organisatie Samenwerkende Organisaties voor West Papua (SOWP) is in 2004 opgericht met als doel collectief de impact van hulpverlening aan de Papoeabevolking te vergroten. SOWP bestaat uit stichting Duurzame Samenleving Papua, stichting Hapin, Free West Papua Campaign, Werkgroep Papoea Solidariteit, stichting Hati Bersatu en stichting Rajori.
 
1: https://www.bellingcat.com/news/2019/09/03/twitter-analysis-identifying-a-pro-indonesian-propaganda-bot-network/
 
Einde persbericht
Ter informatie vindt u in de bijlage een aantal documenten, namelijk:
- Presentatie persconferentie 16 oktober 2019
- Recente brief aan de NCTV in aanloop naar staatsbezoek Indonesië
- Nieuwsbrief SOWP oktober

Neem voor vragen en interviewverzoeken contact op met Keeper of Stories, Oscar den Ouden via post@keeperofstories.nl. Het bijgeleverde beeldmateriaal is bij publicatie rechtenvrij te gebruiken.